Neden Atık Pilleri Ayrıştırmalıyız?
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozunarak serbest hale geçer, sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden olur.
Çöp yakma tesislerinde ise yanma sonucu bir grup ağır metal uçucu hale geçer, atmosferde geniş alana dağılır ve akarsuların ve göllerin kirlenmesine neden olur.
Küçücük Pil, 800 Ton İçilebilir Suyu Zehirler
Bir parmaktan daha küçük olan bir pilin, 4 metrekare toprağı hiçbir bitkinin yetişmeyeceği kadar verimsizleştirdiği veya 800 ton içilebilir suyun kirlenmesine yol açtığı bilinmektedir!
800 Ton Su ile Yangınlar Söndürülür!
800 ton içilebilir suyun daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle bir hesaplama yapalım; Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçakları 4900 litre su almaktadır. Kabaca bir hesapla; 2 gün süren bir orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme uçağının kullandığı su kadar içilebilir suyu yalnızca bir parmaktan daha küçük bir pil kirletmektedir.
Tek Yapmanız Gereken Atık Pil Kutusunu Kullanmak
Böylesine büyük bir zararın önüne geçmek için yapmamız gereken, atık pillerimizi ayrıştırarak, şubelerimizdeki ve Genel Müdürlüğümüzdeki Atık Pil Toplama Kutularımıza götürmek.
Şubelerde dolan atık pil kutuları Genel Müdürlük binasına ulaştırılır ve KeepGreen ekibine teslim edilir.
Pilleri Daha Verimli Kullanmak için Neler Yapabiliriz?
1.Uzun süre kullanılmayacak cihazların içindeki piller çıkartılmalı, artı ve eksi uçları kuru bir bezle silinmeli ve kısa devre oluşturmayacak şekilde karton kutuda muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde pillerin içindeki kimyasal çözeltilerin sızıp cihaza zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.
2.Bütün pil sistemleri belirli bir kullanım süresine sahip olduklarından, her zaman ihtiyaç duyulan sayıda pil satın alınmalıdır.
3.Yeni satın alınmış piller kullanım aşamasına kadar orjinal ambalajlarında tutulmalıdır.
4.Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır.
5.Piller cihazlara yerleştirilirken temas noktalarının iyice temizlenmesi fayda sağlayacaktır. Aksi halde enerji kayıpları söz konusu olacaktır.
6.Şarjlı piller, kendilerine özgü şarj cihazları kullanılarak ve imalatçı firmanın öngördüğü süreye uyularak şarj edilmelidir. Bu suretle pillerden yüksek verim elde edileceği gibi pillerin aşırı ısınmaları, şişmeleri, gaz çıkarmaları, alevlenmeleri ve hatta patlamaları önlenecektir.
7.Şarj işlemlerinin her zaman oda sıcaklığında yapılmasına dikkat edilmelidir. Yüksek veya düşük sıcaklıklarda şarj veriminin çok düşeceği unutulmamalıdır.
8.Piller delinmemeli, ezilmemeli ve özellikle düğme şeklindeki minik piller küçük çocukların ulaşacağı yerlerde tutulmamalıdır.
Biliyor muydunuz?
Milattan Önce 250: Bağdat Pilleri, Tarihteki İlk Piller
Arkeolojik çalışmalar MÖ 250 ila MS 225 yıllarında Parthialılar tarafından ilk piller olan Bağdat Pillerinin inşa edildiğini göstermektedir. Günümüzde kullandığımız pillerse 1800 yılında İtalyan Fizikçi Alessandro Volta tarafından bulunmuştur.